H ISIL απειλεί και την Τουρκία

Posted on 22 Ιουνίου, 2014 από

0


2 1

Όσο περνά ο καιρός πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Τουρκία ίσως έπεσε στον λάκκο που έσκαψε η ίδια για άλλους. Και τούτο διότι φαίνεται πως είναι υπαρκτός ο φόβος ότι το «υιοθετημένο» παιδί τους, η ISIL (Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε-Ανατολής), ή αλλιώς ISID (Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Δαμασκού) ξεστράτισε και σήκωσε κεφάλι στον ευεργέτη του.

Όλα αυτά, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Taraf» (που μετέφερε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων), η οποία επικαλείται μαγνητοσκοπημένες δηλώσεις ηγετικών στελεχών της οργάνωσης, όπου φέρονται να λένε «Ίνσαλλαχ θα πάρουμε και την Κωνσταντινούπολη». Πάντως, καλό είναι να διατηρούνται επιφυλάξεις, επειδή κανείς δεν είναι σίγουρος με τις προβοκάτσιες των Τούρκων.

Η εφημερίδα «Taraf» αναφέρει ότι η οργάνωση ISIL, η οποία κρατάει ομήρους 49 μέλη του τουρκικού προξενείου της Μουσούλης για δεύτερη βδομάδα, μετά την Συρία και το Ιράκ κήρυξε σταυροφορία και εναντίον της Τουρκίας.

Τα σχέδια της ισλαμικής οργάνωσης με την οποία το κυβερνών Κόμμα του κ. Ερντογάν -Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)- κατηγορείται ότι συνεργάστηκε εναντίον του καθεστώτος Άσσαντ, αποκαλύφθηκαν, σύμφωνα πάντα με την «Taraf», κατά τη διάρκεια επιχείρησης εναντίον της στο Βαν και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας τον περασμένο Ιανουάριο.

Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία γνώριζε εδώ και μήνες ότι δεν ελέγχει την ISIL, και είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι δεν προέβη σε καμιά κίνηση προστασίας των Τούρκων στο Ιράκ. Υπάρχουν αναλυτές που υποστηρίζουν ότι η ΜΙΤ διέπραξε ασύγγνωστη γκάφα, αυτό πάντως είναι εκείνο που με κάνει να έχω τις επιφυλάξεις μου, σχετικά με τις πληροφορίες που έρχονται από την Τουρκία. Αν ο αρχηγός της ΜΙΤ έκανε λάθος πράγματι, στις εκτιμήσεις του, θα τον είχε απομακρύνει τάχιστα ο κ. Ερντογάν, ενώ την ίδια ώρα πληροφορίες τον φέρουν ως πιθανό πρωθυπουργό στην θέση του (κατά τις εκλογές της άνοιξης του 2015).

Εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την επιχείρηση είχαν βρεθεί σχετικά έγγραφα αλλά και μαγνητοσκοπημένο υλικό. «Μετά την άλωση της Συρίας σειρά έχει η Τουρκία. Θα πάρουμε και την Κωνσταντινούπολη Ίνσαλλαχ», φέρεται να λέει σε ένα από τα βίντεο τα οποία κατασχέθηκαν ο εκ των ηγετών της οργάνωσης, Χαλίς Μπαγιαντζούκ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί, η οργάνωση επιλέγει τις χώρες στις οποίες παρατηρείται κενό εξουσίας και αποφασίζει την κήρυξη σταυροφορίας εναντίον τους. Στη συνέχεια αποστέλλονται ένοπλες ομάδες στη χώρα αυτή. Μέχρι σήμερα η οργάνωση έχει κηρύξει σταυροφορίες εναντίον του Αφγανιστάν, του Πακιστάν, του Ιράκ, της Συρίας, της Σομαλίας, της Υεμένης και του Σουδάν.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναχωρώντας για τη Βιέννη δήλωσε ότι «τα γεγονότα στην Μουσούλη έχουν μετατραπεί σε πόλεμο δογμάτων. Ένας μουσουλμάνος δεν μπορεί να σκοτώνει έναν άλλο μουσουλμάνο λέγοντας Allahuekber (Ο Αλλά είναι μεγάλος). Η προτεραιότητά μας είναι να επιστρέψουν στη χώρας μας οι 80 συμπατριώτες μας», είπε. (Μας είχαν ανακοινώσει όμως ότι οι 32 Τούρκοι οδηγοί είχαν απελευθερωθεί, και παρέμεναν όμηροι οι 48 διπλωματικοί υπάλληλοι).

Ο κ. Ερντογάν τόνισε, ότι η κυβέρνησή του παρακολουθεί τα γεγονότα από πολύ κοντά, έχοντας και ασφαλείς πληροφορίες από μια τουρκική αντιπροσωπεία που πήγε στο Βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης η αντιπροσωπεία στην οποία αναφέρεται ο κ. Ερντογάν είχε επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Ελπίζω, πως δεν θα δημιουργηθεί η εντύπωση στο ελληνικό ΥΠΕΞ, ότι αφού τα γεγονότα αφορούν την Τουρκία, είναι μακριά από εμάς. Αν επαληθευθούν οι παραπάνω πληροφορίες, τότε ας θυμηθούμε τον χάρτη που δημοσίευσα προ ημερών στην voria.gr., και που περιλαμβάνει όλες τις περιοχές στην Ευρώπη, όπου επικράτησε η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο Μακεδών

Advertisements