Αυτός θα διαπραγματευτεί;

Posted on 3 Ιουλίου, 2012 από

0


Θα επαναδιαπραγραματευτεί είπε το μνημόνιο, θα ζητήσει την επιμήκυνση του προγράμματος. Ήταν το κορυφαίο σύνθημα προεκλογικά της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά. Ο λαός τον πίστεψε και τον αντάμειψε φέρνοντας τη ΝΔ στην πρώτη θέση την επομένη των εκλογών του Ιουνίου.

Επαναδιαπραγμάτευση, ότι και αν σημαίνει αυτό…Το τόνισε σε τέτοιο βαθμό που ο «σοφός» λαός ξέχασε ακόμα και την περίοδο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, την περίοδο Παπαδήμου. Και τώρα που οι εκλογές πέρασαν άρχισαν να βγαίνουν στη φόρα τα τεκταινόμενα εκείνης της περιόδου.

Τη ζήτησε την επιμήκυνση όντως, μόνο που δεν ήταν ούτε ο Παπαδήμος, ούτε ο Βενιζέλος, ούτε ο Σαμαράς. Επιμήκυνση ζήτησε το ΔΝΤ! Ναι, καλά διαβάσατε, το ΔΝΤ, IMF αγγλιστί. Δεν τα βγάζω από το κεφάλι μου, τα αναφέρει η έκθεση του Ταμείου για τον Μάρτιο αναφορικά με την Ελλάδα, υπό τον τίτλο «Greece: Request for Extended Arrangement Under the Extended Fund Facility—Staff Report; Staff Supplement; Press Release on the Executive Board Discussion; and Statement by the Executive Director for Greece«.

Στην σελίδα 18 λοιπόν, η έκθεση αναφέρει τα εξής:

Staff argued that demand effects from the implementation of structural reforms, as well as weaker economic prospects in Europe, called for a longer adjustment period (thus also allowing a more accommodative fiscal policy in the near term). The authorities argued that prolonging the adjustment path beyond 2014 would pose risks to credibility, and given resistance from their European partners, worried that this would be seen as a lack of commitment to Stability and Growth Pact targets.

Το Ταμείο δηλαδή πρότεινε την επιμήκυνση του προγράμματος μετά το 2014, αλλά η τότε συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου αρνήθηκε κάτι τέτοιο, με την δικαιολογία ότι μια ενέργεια σαν κι αυτή θα έθετε σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Και εγώ θα ξαναρωτήσω, τον εικονιζόμενο στην παραπάνω φωτογραφία, τον εμπιστεύεστε να «διαπραγραμματευτεί» τους όρους του μνημονίου όπως λέει; Αισθάνεστε καλύτερα τώρα για την επιλογή σας;

Advertisements