Η Ευρώπη στο λυκόφως

Posted on 1 Νοέμβριος, 2011 από

0


Τα πράγματα καταρρέουν στην Ευρώπη. Το κέντρο δεν κρατάει. Ο Παπανδρέου θα ήθελε να διοργανώσει δημοψήφισμα. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα είναι ΟΧΙ. Τα Ιταλικά 10ετή ομόλογα είναι στο 6,29%. Αυτό είναι ένα επίπεδο στο οποίο το κόστος ενός rollover του υφιστάμενου χρέους θα οδηγήσει σε χρεωκοπία, παρότι η Ιταλία έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Και με να πιέζουν για δημοσιονομική λιτότητα, η ύφεσηφαίνεται σχεδόν βέβαιη, επιδεινώνοντας όλα τα προβλήματα της ηπείρου.

Παρακολουθώ αυτό το τρένο που οδηγείται  στον εκτροχιασμό εδώ και μερικά χρόνια, και αισθάνομαι πολύ κουρασμένος για να ξεκινήσω να το αναλύω από την αρχή αυτή τη στιγμή. Ας πούμε απλά ότι το ευρώ ήταν μια εγγενώς λανθασμένη ιδέα που θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο με μια ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία και ένα σημαντικό ποσοστό πληθωρισμού, προσθέστε και τις κερδοσκοπικές επιθέσεις σε ομόλογα δημοσίου. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή  ελίτ αγκάλιασε την ιδέα της οικονομίας ως ένα παιχνίδι ηθικής, επιβάλλοντας σε όλη την επικράτεια γενικότερη λιτότητα, «σκληραίνοντας» το χρήμα παρά το χαμηλό υποβόσκων πληθωρισμό, και ασχολήθηκε πάρα πολύ με την τιμωρία των αμαρτωλών κρατών και δεν παρατήρησε ότι όλα πήγαιναν να διαλυθούν χωρίς να υπάρχει ένα αποτελεσματικό καταφύγιο της τελευταίας στιγμής.

Η ερώτηση που προσπαθώ να απαντήσω αυτή τη στιγμή είναι το πώς θα παιχτεί η τελική πράξη. Σε αυτό το σημείο θα μαντευαότι τα ιταλικά spreads θα φτάσουν στα ύψη οδηγώντας σε γιγαντιαίο bank run, τόσο λόγω των φόβων φερεγγυότητας των ιταλικών τραπεζών οδηγώντας τις σε πτώχευση και λόγω του φόβου ότι η Ιταλία θα αναγκαστεί να αφήσει το ευρώ. Αυτό οδηγεί στη συνέχεια σε έκτακτο  κλείσιμο τραπεζών, και μόλις αυτό συμβεί, η απόφαση να εγκαταλείψει το ευρώ και να απιστρέψει στη νέα λίρα θα είναι γεγονός. Επόμενη στάση, η Γαλλία.

Ακούγονται όλα αποκαλυπτικά και εξωπραγματικά. Αλλά πώς θα προχωρήσουν οι εξελίξεις; Ο μόνος δρόμος που βλέπω για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο συνεπάγεται η ΕΚΤ αλλάζει εντελώς στάση, και γρήγορα.

Εκτός αυτών, κ. Draghi, απολαμβάνετε τη νέα σας δουλειά;

Paul Krugman

Advertisements